Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение! 

Добре дошли в домът на Соколарството 

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

Ние сме Българската Соколарска Асоциация или по-известни като Българска асоциация за запазване на грабливите птици (БАЗГП). От близо вече 20 години сме част от голямото соколарско семейство на Международната асоциация по соколарство и опазване на грабливиге птици - IAF. В него стотици народи от целия свят споделят своя древен и уникален начин на партньорство между птица и човек. Ние българите сме един то първоизточниците му. 

Нека бъдем ваш скромен домакин и ви разведем из този див, необятен и така прекрасен свят на летящите хищници. Тук при нас, из редовете на тази страница ще научите много и различни неща за нашите любими пернати приятели и компаньони. Ще се докоснете до историята, ще прочетете интересни редове за станали и небивали истории, които преплитат в себе си животът и любовта на своите автори. Освен това ще имате възможност да зададете своите разнообразни въпроси. При нас ще научите за истинските неща в тези хилядолетни занимания, които, оказва се и до днес, не са променили своя ход и все така се ползват с успех от вещите в занаята. Да, това древно ловно изкуство е било считано за един от най-деликатните и специфични занаяти, популярен колкото футболът днес.
Надяваме се тук, по страниците на този сайт да усетите онези емоции и любов, които десетилетия наред таим към вечните хищници - онези непрестанно борещи се за оцеляване, сурови и мълчаливи самотници, които смеем да наречем приятели. Това са нашите любими пернати ловни събратя. 

Още веднъж - Добре дошли!

first.196534
 
Защо хищна птица?

За да достигнем до отговора на този въпрос, може би първо трябва да сме си задали правилно въпроса. Защо именно хищна птица, а не хамстер, папагал, змия, паяк, котка, куче, кон или друго? 

Обикновено изборът на хищна птица се предхожда от доста време за размисли, разговори със семейството, консултации с различни специалисти, които не само могат да споделят своя опит в грижите за една хищна птица, но и да помогнат със съвети за изграждането, обслужването и поддържането на подходящо съоръжение, в което ще се помещава нашият пернат другар. И с това не се свършва работата по посрещането на новия член на семейството. Нужна е трезва преценка, за да се стигне до окончателният отговор, без значение какъв ще бъде той. Малко математика и желание за частична промяна също ще влязат в употреба. 

first.196534
Когато сме готови със своето решение

Обикновено след като сме преценили добре, обсъдили сме всички съществуващи (и несъществуващи) сценарии, взели сме предвид нуждите на хищната птица и нашите възможности, решили сме, че именно хищна птица искаме да вземем и сме готови да се посветим на ловът с такава, по естествен начин идва следващата сериозна стъпка в подготовката, нашата и на птицата. А именно, нейното настаняване. Това става доста време преди да дойде самата птица.

 
 

 

first.Lovnia

Настаняване - вид, предназначение и функции на съоръженията

Настаняването на хищната птица включва видът клетка (или т.нар. воалиера), в който птицата ще се помещава. Много често се ползва и навесът, под който стоят работните птици. Той е за тези животни, които ежедневно се облитат или ползват по някаква причина, което изисква честото влизане, излизане или каквото и да е друго подобно взаимодействие с тях, без да се налага усамотяване на птиците. Докато воалиерите са основно за размножаващи се птици. Разбира се, всичко опира до възможности, така че безопасни импровизации и комбинации също са възможни. 

 
 
first.transmitter bird
Екипировка и оборудване за птица и соколар - вид, предназначение

В живота на бъдещата соколарска птица голяма част заема както нейното настаняване, така и екипировката с която тя ще се облита, а също и екипировката на соколаря - нейният ловен партньор. Това включва най-задължителните и най-необходимите елементи, които помагат на ловния дует или трио по време на ловния излет. Една добра екипировка може да помогне по време на лова, докато една неподходяща - да го провали и дори да рискува живота на птицата. За това важна част от заниманията се обръща и на този момент от съвместните отношения.

 

 

 

Новини у нас и по света - Соколарство. 

 

 

Соколи ще чистят Париж

Както в. СЕГА споменава, Френската национална библиотека в Париж е намерила оригинално решение на проблема с чистотата, според АФП.

Там са решили да се справят със замърсяването от гълъбите и скорците с помощта на соколи.

От няколко години соколът се е завърнал в Париж, след като го бе напуснал през 40-те години.

 

 

Интервю с проф. Нино Нинов

Предлагаме Ви едно интервю с проф. Нино Нинов.

 

Проф. Нинов е ректор на Лесотехническия Университет, преподавател по Ловно стопанство от 1972 г. и ръководител на Катедра “Ловно стопанство”  към Лесотехническия университет, гр. София. Доктор на селскостопанските науки, председател на Съюза на ловците и риболовците в България от 1991 до 2000 г., експерт по оценка на ловни трофеи на CIC (Международен съвет за запазване на дивеча). Водил е курсове на национални експерти по оценка на ловни трофеи в Белгия, Чехия, Франция, Русия, Сърбия и Черна гора, Турция, Румъния, Португалия, Литва, Германия. Първи вицепрезидент на комисията „Изложби и трофеи“ към CIC.

 

 

С проф. Нинов разговарят Роберт Атанасов, сп. "Български Ловецъ", Павел Якимов - Председател и Албена Алексиева - ВО/PR на БАЗГП - Соколарската Асоциация.

 

Интервюто можете да видите на адрес: http://www.safaribulgaria.com

Прочети още...

БЪЛГАРСКО ПРИСЪСТВИЕ СРЕД АРАБСКИТЕ ПЯСЪЦИ

БАЗГП бе единственият представител на България по време на международната среща по соколарство в ОАЕ. Форумът се състоя от 13 до 21 септември 2004 година в Абу Даби и бе проведен под егидата на принц Мохамед, син на държавния глава Шейх Саид Бин Султан Ал Нахаян. Домакин на срещата беше Соколарският клуб на емирите.

Прочети още...

Първа среща със "Закона"

СОКОЛАРСТВОТО

или

Защо ме набедиха за бракониер

 

Една преживяна одисея на Албена Алексиева

Здравейте уважаеми любители на хищните птици и природата!
Повод за следващите редове е една дълго чакана (почти на раздяла с идеята за осъществяване) среща между Българската асоциация за запазване на грабливите птици (БАЗГП) и представители на земеделското министерство. От 2004 година (08.11.), преди още да бъде приет по-предишният ЗЛОД, се опитвахме да осъществим този разговор, за да изложим идеята си за промяна на ловния закон и приемането на соколарството.
Като казах Соколарство – тази дума действа в “зелените” среди (а и не само там) почти като анатема и отключва неподозирани възможности за съюзяване на иначе незаинтересувани страни в железен тим – отпор срещу Лова със соколи. Но това е друга възможност за психологически анализ. Сега –  по темата на срещата. 2005 срещата се състоя.

Прочети още...

Разрешиха на два сокола да свият гнездо в Ню Йорк

Както в.Новинар споменава, американските власти разрешиха на два сокола да свият гнездо в Ню Йорк.
Двойката соколи, които бяха прогонени от фасадата на сграда в Ню Йорк, ще могат в края на краищата да се сдобият с постоянен дом благодарение на споразумение с обитателите на много луксозна сграда на Пето авеню.

Природозащитното дружество "Нешънъл Аудъбън сосайъти" е постигнало съгласие с управата и обитателите на сградата да бъдат възстановени металните шипове, поддържащи гнездото. Те бяха разрушени миналата седмица, за да попречат на Пал Мал и Лола да го построят отново. "Това е не само голяма победа за птичето семейство, но и за демократичния дух на Ню Йорк", коментира директорът на нюйоркския клон на природозащитната организация Дейвид Милър. Тази победа бе постигната благодарение на остри реакции в пресата и манифестации в града в защита на правото на двете птици да останат в своя дом, където живеят повече от 10 години.

 

 

 

Българско Соколарство

Над 30-годишен опит

Ние сме най-старата и единствена до момента Соколарска организация в България, която трайно и целенасочено от своето създаване до момента, а и за в бъдеще се занимава с проблемите на родното Соколарство.

Разпознаваеми още от 1999-та насам

Назад в недалечния ХХ-ти век, когато всичко беше по-различно ние и там имаме оставени следи.

Специалисти с теоритични и практически знания на ваше разположение

Сред нас са на лице хора, отдали своя живот и бъдеще на грабливите събратя - хора, които непрестанно работят и се развиват в отношенията с хищните властелини на небето. И тези хора са готови да споделят своя опит с вас.

100-ци успешни проекти и хиляди доволни сърца

Не спираме да носим усмивки, не спираме да носим радост и винаги го правим за вас.

Формулата за добро настроение се казва Българска Соколарска Асоциация

Защото при нас е ново, весело, забавно. Радостно, красиво и полезно.

Над 30-годишна любов из полетата на древното Соколарство

Единствената неправителствена соколарска организация у нас в защита на древният лов с птици.
Уникален поглед в дебрите на древните практики. Истински експерти. Неопетнена репутация.
Стремеж към съвършенство в опазването на природата.  
Изборът на всеки търсещ соколар.

Искаш да си соколар? - Връзка с нас

Нашите нови приятели

Тук можете да прочетете какво мислят нашите нови приятели след първата ни среща.

 

ИНТЕРВЮ
с
Патрик Морел
Президент на IAF – Международната Соколарска Асоциация и почетен член на БАЗГПВизитна картичка:
Име: Патрик Морел
Година и място на раждане: Белгия, 1949 г.
Семеен статут: Женен
Професия: Агент по недвижими имоти
Позиция в IAF – Международната Соколарска Асоциация: Член на Управителният съвет и президент на IAF

 

Здравей, Патрик!
Ти си един от хората, които ни подкрепят в усилията за възстановяване на Соколарството в България. По време на твоето президенство в IAF БАЗГП беше приета като неин член. Също така, благодарение на теб ние се сдобихме с първите законни хищни птици в България преди една година. Освен това на годишната среща на IAF в САЩ ти стана почетен член на БАЗГП.
Причината за това интервю е желанието ни да запознаем всички, които се интересуват от соколарство и да помогнем на нашето слабо Българско Соколарство да стъпи на крака и да стане по-силно от сега.

 

Ето и първият ми въпрос,

 

 

1. Кой е Патрик Морел, всъщност? Кажи ни нещо повече за себе си.
Патрик Морел прекарва много време с това да облита многобройните си соколи и да пише книга за Соколарството. Също така съм Президент на Белгийската Соколарска Асоциация и все още замесен в различни работни групи в IAF: Председател на работната група на IAF за UNESCO и координатор на годишните срещи.

 

2. Какво означава думата „Соколарство” за теб? Какво е първото ти впечатление, което изплува в съзнанието ти?
Начин на живот и търсене на неща, на предизвикателства, които надминават представите на човека. Соколарството не страда от посредственост. Соколите и ястребите са толкова прекрасни, превъзходни птици, че заслужават най-голямото уважение и пълно отдаване и ангажираност. Соколарството, като занимание е на „пълно работно време”. Моето мото е „quo ascendant” – „колко високо ще летят”.

 

3. Кога и как започна да се занимаваш с хищни птици и Соколарство?
Започнах като 15-годишно момче през 1965 с врабчари (малки ястреби) и в същото време с млади, ненавършили една година диви скитници от Пакистан.

 

4. Как семейството ти възприема изкуството на ловът с хищни птици и твоите интереси в него?
Аз вече бях соколар, когато срещнах съпругата си и след това се оженихме. Така, че тя предварително знаеше какво означава Соколарството. Моята жена се наслаждава на Соколарството и редовно се присъединява. Заедно прекарваме повечето от почивните си дни на лов зад граница – Шотландия, Испания, САЩ и др.

 

5. Ти имаше много успешен мандат като Президент на IAF. Според теб придвижи ли се Соколарството напред през този период? По-благосклонно ли се отнася обществото и нашите „зелени” колеги сега?
Соколарството се развива много бързо. Има повече приемане и одобрение сред хората и обикновения човек в частност. Но също така среща повече и повече опозиция от противниците, като резултат от увеличения брой на хора, които само отглеждат хищни птици без да ловуват с тях.

 

6. Как съвременното международно Соколарство се въприема сред общество?
Преди 15-20 години соколарите бяха считани за „черните овце”. Междувременно IAF беше приета като пълноправен член на IUCN и в момента има запазено място до тези на TRAFFIC, WWF и др., в големите международни конференции. Понастоящем IAF е напълно призната и приета навсякъде, където присъства. Не можеш да си представиш разликата: от „врагове”, сега сме не само „изтърпявани”, „толерирани”, но вече дълбоко приемани като надежден партньор и се асоциираме и свързваме с проекти и нови закони (например в CITES – виж паспортите; или в Европейската Комисия – последната ORNIS Комисия; или в Бернската Конвенция – виж проблема с чуждите видове; или в Бонската Конвенция – проблемът с мигриращите видове – ловният сокол и дроплата). Навсякъде Соколарството може да бъде поставено под въпрос или с лоша репутация, но властите се съветват с IAF и търсят нейното мнение. Това означава огромна промяна в манталитета и разсъжденията. И това, вероятно е каквото постигнах, с помощта и на други разбира се, по време на моето президентство.

 

7. Имаме ли нужда от IAF като международно Соколарско обединение и каква е целта на IAF?
Съвременният свят е свят на глобализация. Ако един проблем засяга някоя страна, лесно може да бъде „изнесен” до друга. Всички ние трябва да сме много внимателни, защото всичко е с международен отклик. Например, птичия грип имаше световно влияние и може да попречи на придвижването на всички хищни птици по света. Даже вече и американците го осъзнаха. Съвременото Соколарство е глобализация. Главната цел на IAF е да представлява и защитава Соколарството в световен мащаб.

 

8. Какво е мнението на Белгийските власти за Соколарството?
Соколарството е много добре прието. Във Валонският Район, например имаме удължен сезон за лов с хищни птици. Соколарството е в процес да бъде разпознато като нематериално културно наследство на Белгия. Когато бъде признато, следващата стъпка ще бъде световното му признаване в UNESCO.

 

9. Соколарството е индивидуален спорт за открито. Могат ли да бъдат обвинявани тези соколари, които седят настрана от обществените проблеми, наблюдавайки безучастно, без да подкрепят и представят доброто име на Соколарството сред обществото?
Това е било и вероятно винаги ще бъде като линия на поведение: соколарите са егоисти и искат само едно нещо – да могат да си вършат собствените дела, собствената работа. Те не искат да се ангажират заради други. Ти добре знаеш това.

 

10. Ако трябва да представиш изкуството на ловът с хищни птици на някой начинаещ, какво ще му кажеш?
Никога не започвай!!!

 

11. Кой е най-честият съвет, който му даваш?
Обезкуражавам го и му казвам, че Соколарството е страст и като всяка страст отнема време, а също и може да коства семейство и професия.

 

12. Как преценяваш качествата на новодошлия?
Каня го да гледа какво правят моите соколи и така мога да преценя само като наблюдавам поведението му.

 

13. Има ли някаква подготовка за начинаещите в Белгия? Трябва ли да бъдат наблюдавани, съветвани, тествани преди да им се позволи да се занимават с хищни птици?
Обичайната практика е да се следва „наставник”, т.е. майстор, учител, експерт в продължение за един или два сезона (разбирай ловни сезона) преди да имат възможност да започнат с птица. Разбира се, начинаещият трябва да притежава цялата нужна екипировка и материали, място да приютяване, както и терен за тренировка и лов, преди да започне.

 

14. Какви видове и колко птици си имал през живота си като соколар до този момент?
Облитал съм само няколко „късокрили” – 4-5 врабчара, и 3 кокошкара. Но съм облитал всички видове соколи, като основно скитници и 8 северни сокола. Като количество съм облитал някъде над 100 сокола, от голишарчета, отгледани в неволя, „хакнати”, а също и млади ненавършили година и възрастни мигриращи птици.

 

15. Колко птици имаш сега в и извън Белгия?
Около десет.

 

16. Какви птици облиташ в момента?
Сега съм с чучулигар, 4 скитника и един мъжки северен сокол. През новия сезон планирам да облитам същите соколи и да започна с два нови сокола.

 

17. Ако имаш възможност да избираш която и да е птица или птици, от който и да е вид или хибрид и пол, какво би искал да опиташ? Защо? Моля те, обясни!
Моите предпочитания винаги са били насочени към големите мъжки соколи или много малки женски соколи, като рижавоглавите скитници или пустиннитесоколи. Харесва ми да облитам различни видове и да сравнявам стила им.

 

18. Мислиш ли, че има още нещо, което може да се направи за Соколарството в световен план?
Има още много какво да се направи! Доверявам се на соколарите да „намират” проблеми всяка седмица. Това приблизително беше, докато аз бях президент.

 

19. Как мислиш, че Соколарството е оцеляло през вековете и как ще оцелее от тук нататък? Има ли бъдеше за соколарството?
Соколарството в голяма степен е много по-лесно сега, отколкото в миналото. Соколарите вече могат лесно да си намерят птици. Проблемът ще бъде липсата на дивеч и загубата на подходящи местообитания за лов и подмяната на „истинското” Соколарство от нещо друго, което не е Соколарство – демонстрации, въздушни изпитания и тн.

 

20. Какво би казал за страните, където Соколарството е все още забранено? Какви мерки и стъпки те трябва да предприемат?
Трябва да се разглежда случай по случай. Най-доброто е да се срещат с властите и да се започне диалог с тях, представяйки пълният набор от аргументи. Най-лошото, което може да се направи е да се започнат караници или да се оспорват техните решения.

 

21. Какъв е твоят съвет към тези нови страни-членки, които възнамеряват да се присъединят към IAF (Международната Соколарска Асоциация)?
Бих ги окуражил, но и ще ги помоля да „изчистят” Соколарството в техните страни. Картината трябва да е ясна, чиста защото IAF не може да ги подкрепи, ако има срещу тях някакви уличаващи факти.

 

22. Ти знаеш за нашите усилия за възстановяване на българското Соколарство. Какъв би бил твоят съвет към българските соколари? Какво би ни посъветвал? Как трябва да продължим? Какво би трябвало да направим?
Помолете за среща отговорните в Министрествата и се опитайте да ги убедите – ако е необходимо, придружени с чужди представители.

 

23. Една от големите неправителствени организации в България коментира, че всъщност Peregrine Fund нищо не е направил за увеличаване на популацията на сокола скитник в САЩ. Те казват, че тя се е възстановила от само себе си, понеже било преустановено използването на ДДТ-то. Как ще коментираш това?
Това не е вярно. Скитникът беше почти изчезнал от огромни територии. Сега е възстановен. В някои страни в Европа скитникът се възстанови без помощта на соколари.

 

24. Ако имаш възможност, какво би направил в международен план, което е свързано със соколарството и дивият свят?
Моето желание би било да се опитам да хармонизирам различните национални закони. Например, да има достъп до диви хищни птици, където популациите могат да си го позволят и да има по-дълги сезони навсякъде.

 

25. Кога планираш да публикуваш своята книга?
Надявам се да дам черновата на издателя след два месеца. Книгата ще бъде публикувна първо на френски и се надявам да имам възможността да я дам за превод на английски. Контактувам с испански редактор, който иска да я преведе на испански. Вече дадох своя принос за една английска книга (най-вече с прекрасни снимки) редактирана от един иранец, Хюсеин Амиршадехи. Ще има три част в нея (една за европейското соколарство и общо описание какво е соколарството), една за соколарството в САЩ и една за соколарството в Азия и Средния Изток. Аз написах първата част и книгата ще трябва да се публикува в края на това лято.

А ти какво направи със своя проект за книга?

Те всъщност са три. Бавно напредвам. Както добре знаеш, това изисква много свободно време...

 

26. Какво мислиш за нашия Соколарски сайт – www.sokolarstvo.eu   и   www.falconrybg.eu ?
Погледнах сайта – прекрасен е!

 

 

(публикува се със съкращения)