Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение! 

ЕДНА ЧЕШКА ОДИСЕЯ

 От 02.10.2005 до 09.10.2005 в Чешкия град Опочно се проведе соколарска среща с голямо международно участие.
Домакините – Чешкия соколарски Клуб и Чешко-Моравския ловен съюз, оглавявани от министъра на Земеделието – бяха приготвили редица приятни изненади на присъстващите на този форум, участници и гости.
Соколари от цял свят бяха приети в малкия китен градец Опочно, където Международната Асоциация по Соколарство и Запазване на Грабливите Птици – IAF – проведе своята 38-ма годишна среща. Над 100 делегати от цял свят присъстваха на това грандиозно събитие.

Бе направен световен преглед на годишните доклади. Той включваше редица аспекти и голям обем от информация, като напр. ситуацията на соколарството по страни, развъдените в неволя и пуснати в природата соколи и други редки грабливи птици, качествено излекувани и правилно възстановени в природата хищни птици, както и мн. др. теми, които бяха разгледани. Административната част приключи и бе даден сигнал за начало на ловните дни.
Гилдията на соколарите от България бе представена от Павел Якимов, в качеството си на Президент на Българската Асоциация за Запазване на Грабливите Птици – БАЗГП – Соколарската Асоциация.

Над 500 соколари от цял свят, с над 150 птици уважиха тези празнични дни. Ловците с птици бяха организирани в 10 ловни групи – 3 групи с орли, 3 групи с големи ястреби (кокошкари), 1 смесена група от орли и големи ястреби (кокошкари), 2 групи със соколи, и 1 група с мишелови на Харис. Ловът трая няколко дни и се простираше на над 20 терена около град Опочно.

 Голямото множество любители бяха свидетели на грандиозни ловни развои – зрелищни преследвания и изумителни ситуации. Ловуваше се на сърни, зайци, фазани и патици. Наред с наслуката имаше и разочарования, но те избледняваха пред общата радост от ловните излети. Всяка вечер след лова соколарите се събираха в замъка „Опочно”, където след пищно приветствие, пред изложените от деня трофеи, те прибираха за нощуване своите птици на специално охранявано за целта място. Вечерта завършваше в някоя от близките бирарии, където известни чешки марки бира се лееха на корем, а разговорите за ежедневните ловни приключения не стихваха до зори. Това изключително ловно събитие бе отразявано ежедневно по новините на телевизионните канали, радиата и печатните издания на Чешката Република.

Ловния спектакъл приключи с томбола, в която наред с изобилието от предметни награди, дарени от много соколари, производители и бизнесмени, имаше и един много ценен трофей – изключителен мъжки сокол. Този подарък бе даден от местен развъдчик специално за тази томбола и бе спечелен от немски соколар. За голямо съжаление на Българския делегат, който остана с две поощрителни награди – бутилка чешко бяло вино и календар с хищни птици.
За утеха на българския делегат, след посрещането му в България, той бе съпроводен от дошлите членове на БАЗГП до ловните птици на Асоциацията. Визитата бе в заключение на състоялият се в Чехия форум. Кратката среща на местна почва постави нови задачи за решаване в близките няколко месеца.