Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение! 

Българското Соколарство

България има богати традиции в областта на ловното стопанство, но днешният семинар е още една възможност да сверим стъпките си с европейските критерии на финалната права към приобщаването ни към ЕС.  

Това каза зам.-министърът на земеделието и горите доц. Стефан Юруков при откриване на семинара „Присъединяването на България към ЕС в областта на ловното стопанство”. Той се организира от МЗГ – Национално управление по горите съвместно с Национално ловно-рибарско сдружение – „СЛРБ”.

Предложението България да бъде домакин на подобен семинар е на генералния секретар на Федерацията на ловните съюзи на страните членки на ЕС /FACE/ г-н Ив Льокок. FACE е неправителствена международна организация, създадена през 1977 г., със седалище в Брюксел, Белгия. Чрез нейните 34 членове, които са национални ловни асоциации от страните членки на ЕС и от тези, представени в Съвета на Европа, тя представлява интересите на около 7 млн. европейски ловци.

 

Българската асоциация за запазване на грабливите птици и Ловен портал БГ ЛОВ сключиха споразумение за сътрудничество

img_7181.jpgСкъпи приятели,
Имам изключителното удоволствие да ви направя съпричастни към едно събитие, което надявам се, ще постави началото на дълга поредица успешни съвместни инициативи с участието на БАЗГП.


Днес, 11.01.2011г., в гр. София, Ловен портал БГ ЛОВ чрез своя собственик Васил Терзийски и Българска асоциация за запазване на грабливите птици (БАЗГП), в лицето на председателя Павел Якимов, сключиха споразумение за сътрудничество в подкрепа развитието на ловните традиции и алтернативните видове лов в унисон с опазване на природата.

 

 

 

 

 

 

Българското Соколарство бе прието в НЛРС-СЛРБ

             

 

     Днес, 20 юни, 2013 г. Българската асоциация за запазване на грабливите птици (БАЗГП) – Соколарската асоциация – стана част от най-голямата в България и една от най-големите на Балканите и по света Неправителствена организация – „Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България”.
     Дългоочакваното събитие се състоя в 13:30 часа в централата на НЛРС-СЛРБ, по време на среща на Управителния съвет на дружеството. Бяха поканени представители и на Соколарската асоциация. От името на Асоциацията присъстваха Председателят на БАЗГП – Павел Якимов и Зам.секретарят на Асоциацията, Румен Чавдаров.
     След единодушно гласуване Соколарската Асоциация бе приета за член на НЛРС-СЛРБ. След гласуването Председатеделят на БАЗГП, Павел Якимов сподели: „Много радостно е днешното събитие. Това, да станем част от голямото семейство на родните ловци и риболовци за мен е не само дългоочакван, емоционален момент, но и огромна чест и отговорност. Уведомих Президента и целият УС на IAF, както и голяма част от онези от делегатите на Международната Соколарска Асоциация, с които успях да се свържа, за да съобщя добрата новина. Днешното решение ни дава възможност да консолидираме силите си в работата по обучение на ловците от двете страни – новопостъпващи и тези, които са вече членове –, борбата с незаконните прояви, отстояване на ловния морал, застъпване на историческите ни ценности и нематериално културно наследство и мн.др. По примера на много сродни соколарски организации по света, ние също предприехме тази абсолютно резонна стъпка. И, слава Богу, днес това е вече факт.
     В близко време предстоят още инициативи на Соколарската Асоциация, за обединяване на сили и членове в посока към отстояване на моралните занимания и обучение на хищни птици. Ще продължим да държим такава посока и на това, новопостъпващите членове да придобиват все повече и повече знания по пътя си към усъвършенстване на древните практики. Само така необходимата приемственост става плавно и градивно. А както знаем, когато членовете имат богати знания, тогава и отговорността и морала са на много по-високо ниво.”

 

Българската асоциация за запазване на грабливите птици отбеляза подобаващо Международния ден на соколарството.

16 ноември е избран за празник на соколарите по цял свят неслучайно – на този ден преди 5 години Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, признава соколарството за традиционен ловен метод и го включва в своя списък на постиженията на човечеството, достойни за съхранение и предаване на поколенията.

Тазгодишното издание на празника бе посветено на соколарството и младите хора.
По този повод Българската Соколарска Асоциация планира и проведе две активности.

Едната бе медийно участие. За целта бе избрано тематично предаване по Българското национално радио. Водещите поговориха с Павел Якимов за мястото на хищните птици в природата, за смисъла да ги щадим, както и за лова със соколи и за международния празник. Предаването се излъчваше на живо и включваше обаждания от слушатели. Разговорът се радваше на голям интерес от слушателската аудитория.

Втората активност бе представяне на соколарството пред децата. За целта представители на соколарската асоциация посетиха Първа Детска Академия за Добри Обноски и разказаха на домакините за соколарството и ползата от хищните птици. За първи път в живота си децата имаха възможност да се докоснат до жив сокол и да научат любопитни подробности от живота на пернатите обитатели на небесата. Впечатлени от срещата със северния сокол Туюк, в края на гостуването децата претвориха в рисунки наученото за соколарството.